Toapapper och dess historia

Alternativ till papper

Att torka sig med något i samband med toalettbesök, är något som människan gjort i alla tider. Även på 1700-talet som många anser vara snuskighetens sekel. Det vanligaste “papperet” som man använt sig av, är löv, gräs eller vad som fanns tillgängligt för stunden. I de värsta fallen, kunde man även använda delar av tyget på sina egna kläder! Då kallades det för “rövskrapa” och medförde en ganska otrevlig lukt och små fläckar i kombination med mönstret på den övriga klädseln.

De tuffa vikingarna använde också trasor tillsammans med ostronskal och djurben.

I många muslimska länder används inget toapapper, utan enbart bidéer och vattenflaskor som tas med in på toaletten och som man tvättar av sig med. Även på den romerska tidseran, användes rinnande vatten och ibland tvättsvampar. De som hade råd med tidningar, använde utrivna sidor eller papper från gamla böcker och i USA kunde man med fördel använda bomull från bomullsfälten, eftersom det fanns ett överskott på bomull just där.

Det första toapapperet

Redan under 500-talet, började man använda papper avsett för toalettbesök, i Kina och Asien. Det var mindre papperslappar som senare kom att ersättas av det riktiga toapapperet som en amerikan uppfann 1857. Det kom att dröja ytterligare 23 år innan det häpnadsväckande papperet fördes in i Europa och då hade det både en slät och en skrovlig yta. En anledning att det blev så populärt, var att det sades bota hemorrojder. Det första företaget som började tillverka det moderna toalettpapperet i Sverige, heter Edet och är säkert känt av många. De gör även hushållspapper och många andra artiklar, som pappersnäsdukar.

Nutidens toalettpapper

Idag finns det många olika slags toapapper. Med mönster, extra mjuka och extra mycket papper på varje rulle. Dubbelskikt och enkelskikt. Toapapper är kanske inte särskilt miljövänligt, trots att man kan tillverka toapapper av returfiber. Men tyvärr är det inte speciellt hållfast och kan dessutom ge ganska stort svinn när man tillverkar det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *