Bidéer – rengöring för de bakre partierna

Funktion

Bidéer ser ut som en mindre variant av en toalett utan spolanordning och används för att rengöra sig där bak efter ett toalettbesök. Den är försedd med en liten kran så egentligen är den en kombination av en toa och ett tvättställ. Inte sällan är kranen istället en liten fontän i mitten på botten av bidén som spolas rätt upp där vattnet behövs och gör det enklare att tvätta av sig. Man sätter sig helt enkelt tvärs över bidéstolen och sätter på vattnet. Fontänmodellen är betydligt enklare än den vanliga vattenkranen som gör att man måste använda händerna för att tvätta av sig.

I Sverige har bidéer inte varit lika förekommande som de exempelvis är i de sydeuropeiska länderna. Även i USA brukar många toaletter komma med bidé på köpet. Idag är dock ett flertal svenska hem också utrustade med bidé, eftersom man även kan använda den att tvätta fötterna och dylikt. En smart investering, alltså.

Japanska toaletter

Numera finns även kombinationer av toalett och bidé i en och samma anordning. Denna toalettvariant som kallas japansk toalett, kommer från Japan, varav namnet. Det är ett mycket smart system som först fungerar som en vanlig toalett och så fort man är klar, trycker man på en knapp som skickar ut ett litet duschmunstycke som tvättar rent rumpan. När man anser att man är ren och klar, trycker man på den andra knappen som förser en med en liten blåsanordning som gör att man blir torr. På så sätt behövs inget papper. Eftersom toaletten kommer från Japan, är det självklart att den även är försedd med ytterligare finesser. Sitsen är uppvärmd och utrustad med LED-lampa så att man även kan gå på toa under natten eller under ett pågående strömavbrott. Även temperaturen på vatten och luft kan ställas in till önskat gradantal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *