Att tänka på när man spolar

När man har en vanlig vattentoalett är det viktigt att tänka på att man inte spolar i onödan för att inte använda för mycket vatten, men man måste även tänka på att inte spola ned någonting annat än toalettpapper. Många människor spolar tyvärr ned produkter som inte alls hör hemma där. Det kan vara allt från matrester till kondomer, strumpbyxor och snusprillor. Ja, i Stockholms län har man även funnit husdjur som avlivats och sedan spolats ned i toaletten, vilket är mycket tragiskt.

Alla möjliga konstiga saker och Roliga Prylar som folk har köpt på internet och i affärerna förekommer hos Reningsverket. Godis, tobak och hygienartiklar hör dock till de allra vanligaste eftersom de är relativt små och enkla att göra sig av med. I Sverige spolas exempelvis 1,4 miljarder prillor ned årligen och snus innehåller kadmium som är rent miljöfarligt.

Miljöfarligt avfall

Många av dessa ämnen som ingår i produkterna, är farliga för djur och natur och påverkar miljön på ett mycket negativt sätt. Och alla vill vi väl ha friska hav, sjöar och rent vatten att dricka och tvätta oss med? Dessutom orsakar produkterna ständiga stopp i ledningar, pumpstationer o.s.v. Slambilarna åker i skytteltrafik mellan stadsdelarna för att lätta på trycket i hemmen och trots varningar till folk, fortsätter man att spola ned konstigheter. Därför bör man lämna detta avfall till återvinningscentraler eller miljöstationer istället som dessutom brukar finnas på varje bakgård i Sverige eller i närheten av huset eller fastigheten.

Miljömärkt toalettpapper

För att bidra ännu mer till ett miljövänligt samhälle, kan man också välja att köpa miljövänligt toapapper med returfiber. Vissa toaletter är dessutom utrustade med bidéer och små rengöringssystem som gör att man inte ens behöver använda papper. Dock kan dessa moderna toaletter vara ganska dyra och då kan man istället välja att sätta in en enkel bidé som fräschar upp rumpestumpen efter besöket.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *